Prova din idé noga mot marknaden, innan du utvecklar den för mycket

anders-smedsaas-affarsradgivare-almi-foretagspartner-tillvaxtresanHallå där Anders Smedsaas vår nya affärsrådgivare! Berätta lite om dig själv och din bakgrund?
Jag är en jämtlänning med rötterna i byn Smedsåsen, har precis köpt en fin lägenhet i centrala Uppsala och ser fram emot att bidra till regionens spännande utveckling! Jag har en gedigen bakgrund som entreprenör från olika branscher, från både upp och nedgång (tänk att nedgångarna är så lärorika!). Många viktiga erfarenheter och lärdomar har jag fått från t ex restaurangbranschen (med dess målfokusering och intensitet i den dagliga leveransen) och ett par start-up bolag med allt vad det innebär i form av daglig ledning och att bara fokusera på det viktigaste (du hinner inget annat!). Sedan har jag även en värdefull bakgrund som konsult inom organisation- och individutveckling.

Vilken är din roll på Almi Företagspartner Uppsala?
Jag jobbar med våra program inom hela tillväxtresan och ansvarar för Skuggstyrelse – en affärsmodellering i grupp med tydliga roller som om det är i en styrelse, Tillväxtprogrammet – som för företag vidare mot tillväxt, samt det vi även kallar för Framtidsdialog – ett program som coachar företagaren till en tydlig handlingsplan med fokus 3 år framåt. Låter något av detta intressant, är det bara att du hör av dig till mig!

Om du själv skulle starta ett företag idag vad skulle du satsa på då?
Jag älskar entreprenörskapet och idag ligger mitt fokus helt på att hjälpa andra företag att växa. Det finns en stor potential inom i stort sett alla branscher om man har en stark affärsidé och tror på det man gör. Företag med teknikfokus, en innovativ höjd och en digitaliserad produktion ligger i tiden idag och känns extra spännande.

Vilka är dina bästa tips till ett företag som är i början på sin tillväxtresa?

• Prova din idé noga mot marknaden innan du utvecklar den för mycket
• Skapa ditt ”Dream team” och ha en tydlig ledstjärna vart ni är på väg
• Skapa stor delaktighet med dina närmaste så att du har stöd när det går tungt och känns motigt, för det kommer det göra ibland
• Och förstås: Ta hjälp från Almi Företagspartner!

Vill du veta mer om hur Almi Företagspartner kan hjälpa dig? Kontakta mig.
Anders Smedsaas, Affärsrådgivare
Tel 018-18 52 13, anders.smedsaas@almi.se