1-2-3. Svårare än så behöver det inte vara

lars-diethelm
Hej Lars Diethelm, författare, populär talare och tillväxtkonsult! Den 30 maj håller du föredraget Snabbväxarnas hemligheter – alla företag kan växa i Uppsala! Vad kan man förvänta sig av det föredraget?

Det som jag alltid eftersträvar är att skapa motivation, tillförsikt och beslutsamhet samt att ge praktiska verktyg som deltagarna kan använda sig av direkt. Det jag förmedlar är ett annorlunda tänk kring tillväxt. Ett tänk som härstammar från nära samarbete med lönsamma, uthålligt och snabbt växande företag under 25 års tid. Ett tänk som vi sammanfattat i Ahrens-konceptet (något som Almi använder i sin Tillväxtrådgivning).

Vad är några av de viktigaste sakerna att tänka på när man drar igång en ny verksamhet?
Det allra, allra viktigaste, oavsett om det är en ny eller rullande verksamhet, är att man håller på med det man brinner för. Om man inte gör det lär man inte orka i längden.

Vissa företag har en bra produkt och stabil verksamhet men växer inte. Vad kan det bero på?
Oftast är orsaken helt enkelt att företaget inte är nog fokuserat, man håller på med för mycket, man är för bred. Man är ”mellanbra” på många saker istället för att vara riktigt vass på något enskilt område. Man står på för många ben, har för många korgar som man lägger äggen i.

Ge ett exempel på ett svenskt företag som lyckats göra en spännande tillväxtresa? Vad har de gjort bra?
Det finns många härliga exempel. Men det är oftast inte de mest kända företagen. Spotify eller Skype platsar t.ex. inte på min lista. Student Consulting, ett bemanningsföretag, har haft en spännande resa där de omkring 2010 växte med över 100 % per år, varje år över 7 årsbokslut. Lyko Online, en e-handlare som säljer bland annat hårvårdsprodukter och smink, är mitt inne i snabb tillväxt.

Vad de gjort bra:

1. Identifierat kundsvordomarna – dvs hittat ett mycket starkt behov hos kunderna och de har tagit fram en bra lösning.

2. Kombinnoverat – deras lösning bygger på en kombination av existerande erbjudanden och blir därmed en innovativ lösning.

3. Fokuserat hårt i kund- och erbjudandeperspektivet.

1-2-3 – svårare än så är det inte.