Hållbar tillväxt handlar också om att företagaren ska hålla!

bengt-ake-ljuden-vd-almi-foretagspartner-tillvaxtresanÄnda sedan jag flyttade till Uppsala för 20 år sedan har jag känt en stolthet över att bo här. Jag gillar kunskapsprofilen, det samhällsdebatterande förhållningssättet och det lite större tänkandet, studenterna men också närheten till Arlanda/Stockholm och porten ut i världen.

Det jag saknat förutom lite mer berg, vatten och elitlag har varit ambitionen att utveckla den ”kommersiella” delen av Uppsala. Det är därför mycket glädjande att nu se entreprenörskap, företagande och i slutändan jobbskapande på så mångas agendor. Uppsala behöver detta ben för att kunna vara den attraktiva och konkurrenskraftiga miljö som vi vill vara i framtiden. Attraktivitet och konkurrenskraft kan skapas. Det finns skäl till varför bilrutan fram är större än backspegeln, det är viktigt att kunna sin historia men det är framåt det händer!

Uppsala har fantastika framtidsutsikter och det myntet verkar ha trillat ner hos allt fler och ordet ”tillväxt” står sällan särskilt långt från ordet ”Uppsala” i någon text. En entreprenör sa till mig häromdagen att en eventuell framtida lågkonjuktur kommer jag endast läsa om i tidningarna, en annan sa att om musiken så småningom skulle börja tystna kommer den tystna sist här i Uppsala och norra Stockholmsområdet. I mitt gamla yrkesliv träffade jag många företag som kände en enorm framtidstro och det har jag förmånen att få fortsätta att göra här på Almi! Spännade utveckling och min stolthet över att få vara Uppsalabo bara växer!

Företagsklimatet diskuteras mycket i länet – det är bra
Det finns mycket vi kan förbättra och göra för att livet som företagare ska bli lättare. Vi får dock inte glömma bort att det viktigaste för ett företag är marknaden, dvs att det finns kunder som kan köpa. Och det finns det gott om i Uppsala och Mälardalsregionen. Utmaningen för våra lokala företag är att företag utifrån också börjat upptäcka styrkan i marknaden här och vill vara med och konkurrera. Om jag fick önska skulle jag gärna se att fler av våra lokala företag vågade sig ut på en större marknad och gärna internationellt. 2015 var det mindre än 1000 av regionens drygt 40000 företag som fakturerade en kund utanför Sverige. De stora företagen i regionen exporterar bra, de små och medelstora ligger tyvärr långt under rikssnittet. En undersökning som Almi nyligen gjorde bland 2000 VD:ar i små och medstora företag i landet visar att 65% av företagen vill växa, i Uppsala är siffran hela 71%. Hur får vi företagen att våga satsa nu när förutsättningarna i det stora hela är så goda? Hur kan vi alla hjälpas åt att undanröja båda mjuka och hårda tillväxthinder för våra företag? Låt oss alla hjälpas åt att inspirera och lyfta fram våra entreprenörer!

BÅ Citat

För Almi Uppala har första halvåret varit början på en egen tillväxtresa. Förutom vid finanskrisen 2009, då Almi var den enda bank som lånade ut pengar till företagare, har vi hittills i år lånat ut mer pengar och har mer företag i rådgivningsprogram än någonsin tidigare. Vi har också haft förmånen att få in en handfull nya medarbetare som vi är mycket glada för.

Mycket fokus ligger på företag som är i ett tillväxtläge, dvs de har börjat växa och behöver kapital och ytterligare kunskap för att driva på sin tillväxt, eller så är det företag som just bestämt sig för att börja en tillväxtresa och behöver anpassa strategi, affärsmodell eller kompetens. Behoven kan sammanfattas i kapital, kompetens och kontakter.

Vad ska man då göra som entreprenör under semestern för att ladda batterierna?
Det finns ett engelskt uttryck som lyder: ”What ever makes your boat float”, det betyder gör det som ger dig energi och flytkraft. För vissa betyder det hängmatta eller solstol och för andra att man måste upp på bergets topp. Sen finns det ju de som har det mesta av sin fakturering på sommaren och behöver säkerställa firmans flytkraft och då gäller det att hitta tillfällen till många snabbladdningar. Hållbar tillväxt handlar också om att företagaren ska hålla!

Önskar er en skön sommar!

/Bengt-Åke