Life science till frukostmackan – vi presenterade ett Uppsala på frammarsch!

Almi och Vakna Uppsala anordnade en gemensam tillväxtfrukost på Vakna Business Park den 24 november. Konferencier för dagen var Veronica Westerling från Vakna Uppsala och temat var Life Science. Över 70 åhörare hade samlats för att ta del av spännande företags olika tillväxtresor och ta tempen på Uppsala som tillväxtregion.

 Efter en inledande presentation av Almis mustaschprydde* VD Bengt-Åke Ljudén och ett par av företagets slipade affärs- och finansieringsrådgivare, var det dags för Stefan Sowa från Novus Scientific att ta plats på scenen. Novus Scientific har utvecklat ett kirurgiskt nät, Tigr Matrix, som är självupplösande och bland annat används för bröstrekonstruktion efter cancer. Ett sätt för företaget att vidareutveckla sina produkter är att samarbeta med andra aktörer i närområdet.

– Novus Scientific är en del av Tillväxtprogrammet på Almi. Där träffar vi och utbyter erfarenheter från andra företag, vilket är mycket givande. Jag hoppas att vi kan behålla företagen inom Uppsala istället för att sälja till amerikanska bolag, sa Stefan.

Nästa person i rampljuset var exportrådgivaren Jan Claesson från Business Sweden. Han hjälper små och medelstora företag att komma ut i världen och har 30 års erfarenhet från branschen. En utmaning för många företag är den snabba omställningen som dom måste göra när de når den kinesiska marknaden. Business Sweden fokuserar mycket på att hjälpa bolagen att växa genom subventionerade tjänster och fri rådgivning.

– Idag finns det 898 exporterande företag i Uppsala län. Exporten härifrån går till största del till Asien och USA, vilket skiljer oss från andra regioner. Jag tror att Kina kommer vara det nya dragloket i världen och fokus kommer att ligga på medelklassen. Tillväxten internationellt ligger i topp i Uppsalaregionen och den kommer bara att öka. Arlanda är otroligt väsentligt och överlag är detta Sveriges hetaste område alla kategorier. Life science-bolagen bör se till att stanna i Uppsala, eftersom framtiden här ser superljus ut, förklarade Jan.

Summeringen av morgonens tillväxtfrukost är att vi bor och verkar i en region i framkant – både inom life science och andra spännande högteknologiska branscher som exempelvis IT. Just dessa två branscher har även stor potential att gynna varandra och därmed stärka Uppsalas företagsklimat ytterligare.

Läs gärna mer om vår samarbetspartner Vakna Uppsala eller om hur vi på Almi Uppsala kan hjälpa dig med ditt företags tillväxtresa.

*Almi har utmanat andra företag i Uppsala att odla mustasch som en symbol för cancerforskningen. Vill ni också delta eller bidraga? Klicka här >>>   Eller hör av dig så berättar vi mer.