Upplevelsen är allt – möt entreprenören som alltid ger det lilla extra

 

tillvaxtresan-almi-foretagspartner-oscar-dios-anna-form-dios

Oscar Diös och Anna Form-Diös ägare av Citystay och Jumbo Stay. Foto: Anna Lidé.

Det vissa ser som god service, ser Uppsalasonen och företagsproffset Oscar Diös som en självklarhet. Den verkliga nyckeln till en stark besöksnäring och nöjda gäster är att överträffa förväntningarna. Inte minst för dig som driver ett hotell som inte är anknutet till stora kedjor.

När uppsalaentreprenören Oscar Diös för åtta år sedan slog upp portarna, eller rättare sagt kabindörren, till sitt nya vandrarhem var det många som höjde på ögonbrynen. Idag är Jumbo Stay vid Arlanda – en ombyggd jumbojet med totalt 33 rum – ett stort dragplåster för turister från världens alla hörn. Här kan du övernatta i en av motorerna, eller varför inte slå på stort och påbörja smekmånaden i bröllopssviten som tidigare var planets cockpit. Idag driver han även CityStay i Uppsala, ett hotell för prismedvetna resenärer som ändå vill bo centralt. Båda verksamheterna går bra och en stor del av framgången beror på det aktiva förbättringsarbetet. Här ger Oscar sina bästa tips till unga företag och entreprenörer:

Grotta in dig
Sprid inte dina idéer för brett, utan nischa in dig. Ställ frågor till köparna i branschen. Vad saknar de? Vad fungerar och inte? Folk delar gärna med sig av sina problem så insup så mycket information du bara kan!

Lek kund
Försök att få det du tror saknas på marknaden. Får du inte napp? Bra! Då vet du att din produkt eller tjänst kommer att vara unik.

Läs av kunden
Oavsett vilken bransch du verkar i gäller det att läsa av och försöka förstå vad varje kund efterfrågar – mer än det som går att läsa sig till. Försök att ge utöver vad som förväntas, då kommer kunderna tillbaka.

Vill du läsa mer om Oscar Diös och hans tankar om besöksnäringen? Klicka här >>>