En fot i det digitala. Två fötter på golvet.

salon-king-st_bloggen_676x414
Anna Martelleur hade provat alla slags arbetsplatser inom frisöryrket när hon bestämde sig för vad hon verkligen ville bli – frisör! Men en företagande sådan. Möt klippan på Kungsgatan som gör Uppsala lite snyggare.

Tre decennier efter att Anna Martelleur började som frisör står hon som ägare till två av Uppsalas mest välbesökta frisersalonger, Salon King St och Salon King.

– Jag och min kollega slog upp portarna för vår första salong 2010. Till en början växte vi i lagom takt, men sedan kom vi till ett vägskäl där vi antingen var tvungna att satsa på allvar eller hitta andra arbetsformer, minns Anna.

Och satsade var precis vad de gjorde. I takt med att verksamheterna tog fart bestämde sig Anna för att gå en kurs i kvinnligt företagande hos Almi. Något som gav mersmak.

–Det var vansinnigt givande! Även om jag redan kunde en del var det otroligt lärorikt och det gick upp för mig hur många saker du måste tänka på som företagare. Efter en tid gick jag även med i Almis Skuggstyrelse där jag kunde ta del av andras tankar, problem och lösningar. Också det var kanon, säger Anna.

Idag, sex år efter att första kunden steg över tröskeln, har Anna och hennes kollega åtta anställda på sina två salonger. Båda verksamheterna går som på räls, något du inte kan ta för givet i en traditionellt sett konkurrensutsatt bransch. En del av framgången beror på att de vågade satsa på digitalisering. Onlinebokningen utgör i dagsläget ca 50-60 % av deras bokningar.

– Man kan säga att vi har en fot i digitaliseringen och två fötter på golvet. Klippningen kan vi aldrig digitalisera, skrattar Anna.

Här ger Anna sina bästa tips till andra företagare i startgroparna:

1) Ha både mod och tålamod
Det gäller att hela tiden se på marknaden och ta reda på vad kunderna verkligen efterfrågar. När du vet – våga satsa!
2) Dela ledarskapet
Att ha en partner att driva företaget med är guld värt i vår bransch och säkert många andra. Jag kan verkligen rekommendera det!
3) Jobba med rätt personer
Välj medarbetare med omsorg. Då blir de ett stöd på din tillväxtresa.

Vill du läsa mer om Salon King St, företagets tillväxtresa och samarbetet med Almi Företagspartner? Klicka här