Hållbar Tillväxt? Sara förklarar begreppet och ger tips för hur du skapar hållbar tillväxt

Almi Uppsala är miljödiplomerade av svensk miljöbas och vi är stolta över att vi har en jämn fördelning mellan manliga och kvinnliga anställda. Men miljö och jämställdhet är bara en del av hållbart förtagande. Vi bad vår hållbarhetsansvarige Sara Nilsson att reda ut begreppet hållbar tillväxt. Läs om hur vi på Almi arbetar med hållbar tillväxt, hur trenden ser ut och ta del av Saras tre bästa tips för hur du skapar hållbar tillväxt!

Hallå där Sara! Berätta lite om dig själv och din roll på Almi
Jag började jobba på Almi i maj 2012 som finansieringsrådgivare och det var kring 2014–2015 som jag blev hållbarhetsansvarig. Utöver att kreditbereda låneansökningar har jag ansvar för hållbarhetsfrågor, både internt och externt, vilket jag verkligen brinner för!

Hur skulle du beskriva hållbar tillväxt?
Det mest kända och inarbetade området är miljö, men inom hållbar tillväxt räknar vi på Almi även med affärsetik, antikorruption, arbetsvillkor, mångfald, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Hur bidrar Almi till en hållbar tillväxt bland Uppsalas företag?
Vid all kundkontakt så ställer vi frågan om hur kunden arbetar med hållbar tillväxt. Det är genom att göra kunderna medvetna som arbetet med hållbarheten kan få spridning. När vi har möten med olika företag så går vi igenom våra sju nyckelfrågor för att se vilka som är relevanta att arbeta med för just det företaget.

Hur ser trenden ut vad gäller hållbar utveckling?
Det märks en stor skillnad på företagens respons vid diskussion om hållbar utveckling. Förr var folk mer skeptiska och ville inte lägga pengar på att försöka skapa en hållbar tillväxt. Idag är företagen istället ivriga att berätta hur de jobbar med hållbarhet för att tjäna pengar. Hållbar tillväxt finns idag i allas medvetande, både hos kunder och företagare. Detta gör att både kunder och arbetssökande ställer krav på ditt företag. Om ni inte är tydliga med hur ni jobbar med hållbarhetsfrågor kommer era konkurrenter att vara det, och då kommer både kunder och arbetssökande att vända sig till dessa istället för er, eftersom ett hållbart arbetssätt värderas högt.

Om man inte vet vart man ska börja, hur kan man med små medel skapa hållbar tillväxt?
Hållbar tillväxt behöver inte kosta pengar utan det gäller att tänka smart och resurssnålt. Du kan till exempel se över din energiförbrukning. Behöver lamporna vara tända nattetid? Har du ett bra elavtal? Kanske kan ditt företag göra investeringar tillsammans med andra företag, använda digital marknadsföring, eller hyra ut saker istället för att sälja.  Dessa saker har direkt påverkan på ett företags resultat. Skalbarhet är också viktigt, att affärsmodellen och tillväxten kan ökas hållbart med tiden.

Finns det några uppsalabaserade företag som inspirerar dig när det kommer till att arbeta med hållbar tillväxt, och hur arbetar de?

Pukalana AB
Ett start up som drivs av Maya Santiamo. Varumärket heter Puka wear och tillverkar leggings med afrikanska tryck. Mönstren är framtagna i samarbete med afrikanska kvinnor. De består av ekologisk bomull och tillverkningen sker i en certifierad fabrik i Portugal. Maya står precis i läge ett expandera med en anställd och har delvis finansierat tillväxten med Kickstarter (crowdfunding).

Ester och Harry AB
En butik som drivs utav Isabel Medin. Hon säljer barnprodukter, och en del för vuxna också. Fokus är helt och håller hållbarhet och miljötänk. Till exempel så säljer hon massor av tygblöjor, för att minska användningen av engångsblöjor som är resurskrävande i tillverkning, används en gång och sedan kastas. Alla kläder, hudvårdsprodukter och leksaker är tillverkade av naturmaterial på ett schysst sätt. Delvis har hennes tillväxt skett genom förvärv.

Blomsterhallen S.A. AB
Blomsterbutik med två enheter, en på Kungsgatan i Uppsala och en på Gränby Centrum, och verksamheten har haft en mycket positiv ekonomisk tillväxt de senaste åren. Drivs av Vivianne Obaid. Verksamheten har ett hållbarhetstänk som märks genom de val av leverantörer de har som är lokala i den mån det går samt samarbetar med Fair Flowers Fair Plants, som verkar för en hållbar odling av blommor. Men hållbarhetsengagemanget sträcker sig längre än så, de har miljöbilar och energisnål belysning i sina lokaler.

Folkesson råd & revision AB
Revisionsbyrå med tydligt hållbarhetstänk som gjort en fantastisk tillväxtresa bland annat genom förvärv och har kontor på flera platser i länet. På deras hemsida kan man läsa om deras sätt att arbeta med social, ekonomisk och miljömässig hållbarhet, vilket sträcker sig mycket längre än vad man kanske förväntar sig av en revisionsbyrå.

Vad vill du ge för 3 tips till ett företag som är i startgroparna och vill börja arbeta mer hållbart och skapa hållbar tillväxt?

  1. Var medveten från början
    Ha med ett hållbarhetstänk från start. Ställ er frågorna vad ni ska ha för policy gällande arbetsvillkor, jämställdhet, affärsetik och hur ni arbetar och tänker kring handel med andra länder.
  2. Var transparent
    Att visa transparens i marknadskommunikationen är otroligt viktigt. Konsumenter vill veta hur ni arbetar. Certifieringar kostar pengar men man kommer långt på att vara transparent och på så vis visa konsumenten företagets arbetsmetoder och värderingar.
  3. Lyssna på kunderna
    Det är otroligt viktigt att lyssna på sina kunder. Vilka kunder vill ni nå och vad vill de ha, vad är viktigt för dem?

Här kan du läsa mer om hur vi på Almi kan hjälpa dig skapa hållbar tillväxt.